Journalist sues Somalia Minister in Dutch Court

0
Friday September 01, 2017 - 02:01:27 in News In English by Dahir Alasow
  • Visits: 2215
  • (Rating 0.0/5 Stars) Total Votes: 0
  • 0 0
  • Share via Social Media

    Journalist sues Somalia Minister in Dutch Court

    WAAGACUSUB:-

    Share on Twitter Share on facebook Share on Digg Share on Stumbleupon Share on Delicious Share on Google Plus

WAAGACUSUB:- Journalist sues Somalian Minister who accuses him of being a blackmailer after he publishes critical press about him. AmsterdamCourt 14:00

JOURNALIST SPANT KORT GEDING AAN TEGEN SOMALISCHE MINISTER

AMSTERDAM, 31 augustus 2017 – Vanmiddag om 14:00 uur dient in de Rechtbank Amsterdam het kort geding dat de in Nederland woonachtige onderzoeksjournalist Dahir Alasow heeft aangespannen tegen de heer Osman, de Somalische Minister van Informatie, Cultuur en Toerisme. De journalist wil dat de gedaagde stopt hem van "afpersing” te beschuldigen nadat hij negatieve artikelen over hem of een met de minister bevriende bank heeft gepubliceerd. Ook vraagt hij om rectificatie van deze aantijging, onder andere geuit in een VPRO radioprogramma.

De heer Osman werd persoonlijk betekend met de dagvaarding toen hij naar Nederland kwam om een lezing te geven. Hij heeft een tegeneis ingediend, omdat hij meent dat de artikelen die over hem verschenen, waaronder publiciteit over een meisje dat hij zou hebben bezwangerd, een verkrachting, en zijn betrokkenheid bij geweld in Somalië, niet waar zouden zijn.

Bijzonder is dat de heer Osman de rechtbank Amsterdam heeft verzocht het Somalische recht toe te passen bij het beoordelen van zijn tegenvordering. Tevens eist hij in het kort geding dat de journalist ook in de toekomst dit soort beschuldigingen niet meer mag publiceren als er geen "nieuw, betrouwbaar en adequaat feitenmateriaal” beschikbaar is gekomen.

In 2016 werd de journalist Dahir Alasow in het gelijk gesteld door het Gerechtshof ’s-Hertogenbosch dat hij negatieve publicaties over de Somalische ‘Hawala-bank’ Dahabshiil, zoals eerder bevolen door Rechtbank in Breda, niet hoefde te verwijderen en rectificeren. Ook oordeelde het Gerechtshof dat het niet aannemelijk is geworden dat de journalist de bank chanteert met de publicaties.

De journalist wordt bijgestaan door advocaat mr. Peter C. Schouten van Advocatenkantoor Schouten Legal. De heer Osman heeft mr. Olaf Trojan van het advocatenkantoor Bird & Bird ingeschakeld.

Einde bericht.


Loading...
Loading...


Leave a comment

  Tip

  Tip

  Tip

  Tip

  Tip


Waagacusub TV
Loading...